După otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, Uniunea Europeană se află sub presiuniunea implementării unor acțiuni decisive împotriva Rusiei. Ministrul german de Externe, Heiko Mass, a declarat că sunt „câteva indicii” care arată că Moscova s-a aflat în spatele atacului.
Ministrul German de Externe a declarat duminică, 6 septembrie, că Germania plănuiește să discute posibile sancțiuni impuse Rusiei după otrăvirea liderului opoziției, Alksei Navalnîi.
„Dacă în următoarele zile Rusia nu ne ajută să clarificăm ceea ce s-a întâmplat, ne vedem obligați să discutăm o recție cu aliații noștri”, a declarat acesta pentru Bild.
Germania, care se află în prezent la conducerea Uniunii Europene, se află sub presiunea de a implementa acțiuni stricte asupra Rusiei în cazul otrăvirii lui Alksei Navalnîi.
Disidentul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Novichok, au anunțat miercuri reprezentanți ai Guvernului de la Berlin. Informația a fost publicată de către jurnaliștii de la BBC. Potrivit Guvernului german, testele toxicologice au prezentat „dovezi de necontestat” că în cazul lui Aleksei Navalnîi a fost folosit Novichok, o substanță neurotoxică.
Guvernul de la Berlin a condamnat din nou incidentul, în cei mai duri termeni și a făcut apel la Rusia să prezinte urgent explicații în legătură cu acest caz.
„Este extrem de supărător faptul că Aleksei Navalnîi a fost victima unui agent neurotoxic în Rusia”, se arată într-un comunicat al Guvernului german.
Potrivit comunicatului, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-a întâlnit cu mai mulți miniștri pentru a discuta următoarele măsuri în acest caz.
Inventatorul agentului neurotoxic Noviciok, Vladimir Uglev, susține că are remușcări și nu mai poate dormi de când guvernul german a anunţat că liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, a fost otrăvit cu această armă chimică dezvoltată în perioada Uniunii Sovietice.
Contactat de jurnaliștii agenției spaniole EFE, Uglev s-a confesat acestora, spunându-le că are „un păcat pe conştiinţă” deoarece a inventat o „armă” atât de puternică: „Am făcut-o în scopuri militare. O ştiam, aşa cum a ştiut-o şi Andrei Saharov când a dezvoltat bomba cu hidrogen. Însă, în acele vremuri nu ţi se cereau lucruri, ţi se dădeau ordine”.
Retras într-un mic orășel pe malul Mării Negre, Anapa, Vladimir Uglev afirmă că acum îl înţelege perfect pe Mihail Kalaşnikov, inventatorul celei mai folosite puşti din lume, AK-47, şi care, înainte de a muri, le-a mărturisit patriarhului ortodox al Rusiei şi familiei sale că se simte vinovat că a creat „o armă care ucide oameni în întreaga lume”.